Lee arvutikodu

Segasumma. Koos armsate inimeste ja loomadega

neljapäev, juuli 03, 2008

Väikeste tekstide väikesed tootjad

Sattusin täna lobisema ühe kena daamiga, kes teeb osa oma ajast samalaadset tööd nagu minagi osal oma ajast – toodab tekste.
Selle vahega, et mina panen kirja, mis teised räägivad või kõbin korda, mis teised kirjutavad, aga minu vestluskaaslane tõlgib ida- ja läänemaistest naiste- ja terviseajakirjadest jutukesi.
Töö tulemused on meil üsna ühesugused – täidame kõikvõimalikke väljaandeid suhteliselt universaalsete arutluste ja nõuannetega.

Söö rohelist. Söö tasakaalustatult. Hinga võimalusel värsket õhku. Kuula, mis su mees räägib. Ära solvu, kui ta midagi ei räägi. Aktsepteeri oma laste tundeid. Püüa värv- ja säilitusaineid vältida. Ära lagasta. Mine jaluta. Usalda oma intuitsiooni. Seks on mõnus kui julgeda seda nautida. Võimlemine on parem kui botox. Et cetera.

Siis tuli juttu meie töö juriidilisest poolest. Kui seda kirjet siin loeb veel mõni tekstitootja, tahaksin teada, kas ta mõtleb samamoodi.

1. Müü oma tekst sellele, kes kohe praegu osta tahab. Uue teksti tootmine võtab vähem aega kui parema ostja otsimine.
2. Ära solvu, kui sinu ühele ostjale müüdud tekst ilmub kuues kohas. Nt kolmes veebiportaalis, kahes ajakirjas ja ühes raamatus, ehkki sina said honorari vaid ühelt väljaandjalt. Uue teksti tootmine võtab vähem aega kui väljaandjatega protsessimine.
3. Kui eri aegadel tahavad kaks eri väljaandjat su teksti osta, soputa see vahepeal teistpidi. Teine pealkiri, teine lead, uued vahepealkirjad ja veidi teistmoodi laused loovad mulje uuest tekstist.
4. Ära pea end loojaks. Tekstitootjaid on ka vaja.
5. Tegelikult on see päris tore töö.