Lee arvutikodu

Segasumma. Koos armsate inimeste ja loomadega

teisipäev, märts 06, 2007

Vaidlusteema: abordid

Ieska blogis on mõttekäik vastutustunde suurendamisest abortide näitel. Asutasin end vaidlema, kuid kuna mõttekäik venis pikale, otsustasin selle siia kirjutada.

Jah, ka see on omamoodi võrdõiguslikkus - on ebaõiglane, et ühel on paha, olgu siis juba parem kahel paha.
Aga "paha olemist" seadustega sätestada tundub pisut... barbaarse lahendusena.
Mis siis muutuks? Enne kui vastutustunne koju jõuab ja šariaadi meenutavad seadused vereringesse harjuvad, räsime jõhkralt (peamiselt) noort põlvkonda, vähendades seega rahvaarvu ning ilmselt suurendades enesetappude hulka. Eriti meeste hulgas.
Lahendus võiks olla nõustamiskeskustes ja korralikus lapsendamissüsteemis. Ja mõnevõrra suuremas sotsiaalreklaami mahus, mis julgustaks elu edasi andma ka juhul, kui (veel ühe) lapse kasvatamiseks valmis ei olda.
Eesti on väike riik vähese sündivusega. Keeldude ja käskudega olukorda ei paranda, kinni maksmine ka alati ei aita. Aga sotsiaalne julgustus võiks olla toeks - teadmine, et su otsust aktseptitakse, teeb lihtsamaks mistahes otsuse.
Kes sellest süsteemist võidaksid? Lapsed, kes saaksid sünniõiguse. Naised, kellel oleks võimalus n-ö turvaliselt rasedus lõpuni kanda ning kes ei peaks aborti - isegi ise kogemata on selge, et tegu on väga ebameeldiva operatsiooniga - tegema ning oma tervisega riskima. Ja kogu ühiskond, kus kokkuvõttes oleks rohkem lapsi ning ehk ka rohkem lastega peresid.

1 Comments:

At 7:00 AM, Anonymous Anonüümne said...

/..../ilmselt suurendades enesetappude hulka. Eriti meeste hulgas./.../

Ma usun, et aborti keelates suureneks enesetappude hulk naiste hulgas samamoodi, kui osalise vasektoomia rakendudes meeste hulgas.
Ja milline sotsiaalne koorem langeks ainult naise (!) õlule küll siis, kui abort küll keelataks kuid rakenduks lapsendamissüsteem. Ma usun, et ühiskond suudaks päris kiiresti lapse hülganud naise enesetapuni viia. Kuid jah, tulevane maksumaksja oleks siis olemas ja riigikesel naist rohkem vaja poleks :)

Pean igaks juhuks lisama, et riik kotib jalga lasknud vanemat kõikmõeldavatel viisidel nagu maksudest kõrvalehoidjat, sobiks mulle siiski kõige paremini.

 

Postita kommentaar

<< Home