Lee arvutikodu

Segasumma. Koos armsate inimeste ja loomadega

laupäev, aprill 15, 2006

Sümbolid söögilaual

Munad värvitud, jänes marinaadis, paša tahenemas. Aeg jälle paganlikke mõtteid mõelda...
Et kui keegi kristlust hästi tunneb, siis kust lihavõttejänes pärit on? Paganlik taust on kogu n-ö kristlikul lihavõttesümboolikal, aga see jänes...
Ma tean, et kristlus on suhteliselt noor usk ja et selle juurutamiseks võeti üle vanad pühapaigad, pühadeajad ja liideti vana sümboolika uue usu külge. Jõulude puhul on asi lihtne - talvisest pööripäevast sai kirikuaasta üks olulisi pidepunkte. Ülestõusmispüha sobis sama hästi kevadpühade juurde. Rõõm talve läbisaamisest, uuest kevadest, rõõm elusoleku ja soojuse üle. Üsna lihtne on siia pookida rõõmu Lunastaja ülestõusmise üle. (Kõigi üle, kes elus, eks ole.)
Munad, ok, algus, valgus, uus elu, koidujumalanna, meie Salme, kes muna leidis, lätlaste Saule umbes samas kontekstis... Uus elu võib olla ka vaimne, lunastatud patud jne.

Aga jänes??? Sigivuse sümbol! Mis siin kristlikku on? Kats ütles midagi, et nõrgem, et ohver, aga täpsemalt ei rääkinud. Tean, et lihavõttejänesed hakkasid sekeldama eelmise sajandi keskel ja Kesk-Euroopas, aga seal oli nende põhifunktsioon vist lapsi munadega rõõmustada. Ja sealt viidi lihavõttejänes koos muu kodu meenutavaga ümberasujate poolt Ameerikasse kaasa.

Ma ei tea jänese sidet kristlusega. Kui keegi, kes loeb, juhtub teadma või arvama, võiks kirja panna.

2 Comments:

At 1:25 AM, Blogger Eppppp said...

Ülestõusmine - uue algus. Ja jänes - sigivuse ja uue alguse sümbol. Nii seletas seda omal ajal leerikoolis õpetaja ka. Vist ei olegi tugevamat seost.

 
At 3:17 PM, Blogger hiiutar said...

Kuulsin just sellist versiooni,kus jänes oli enne mune.
Lihavõttejänes leidis korvi värviliste munadega ja kuna ta ise mune ei söö, siis ei jäänud tal muud üle kui neid edasi kinkida :)
Meie pühade ajal tavaliselt jänest (küülikut) ei söö, sest sööme seda nagunii pidevalt.

 

Postita kommentaar

<< Home