Lee arvutikodu

Segasumma. Koos armsate inimeste ja loomadega

teisipäev, mai 16, 2006

Kuidas me Kristoferi ei vaktsineerinud

(Kirjutatud vastuseks Epu küsimusele, aga mul on nii kiire aeg olnud, et ei leidnud jõudu üles riputadagi.)

Minu jaoks algas kõik sellest, et Kats ütles ühel oma rasedusehommikul (aasta 2003, võib-olla mai) veendunult: “Ma tahan täiesti loomulikku sünnitust. Aga ma kardan, et ma ei saa seda.”
Ja mina lubasin, et saad ikka. (Ilmselt oleks ma seda iga muu asja kohta ka lubanud, mida ta küsinud oleks. No vähemalt tervislike asjade kohta.)

Sünnituse ajal (2003, okt) juhtus nii, et Kats hingas palju-palju naerugaasi ja jäi täis. Nagu templielevant. Ja ühe valdavalt täiskarske naisega võib sellises olukorras igasuguseid imelikke asju juhtuda. Ja medpersonal arvas, et ta peab saama seljasüsti ja siis nad aitavad tal ilusti ära sünnitada.
Mina kui tugi-isik olin vastu. Aga sellest ei lasknud keegi end eriti segada. Kuna mul arstilt ja ämmaemandalt koostööd oodata ei olnud – aga Katsile olin ma ju LUBANUD! - jäi mul üle üks võimalus: saada laps sündima enne, kui Kats opituppa viiakse.
Kui kanderaamiga tohtrid kohale jõudsid, oli meil sünnitus juba alanud. Soe dušš õigel hetkel aitab ikka…
Ja meie saime ühe kinnituse juurde, et kui me oleme koos ja tegutseme kaine peaga koostatud plaani järgi, siis me teeme õigesti.

Kristoferile on tehtud tuberkuloosivaktsiin. Mina pidin tema teisel elupäeval tööle minema ja Kats ei suutnud arstiga vaielda. Hepatiidisüstist keeldus Kats peaaegu reflektoorselt – endise aidsilektorina ei suutnud ta uskuda, et hepatiit teel haiglast koju külge võiks hakata. Esimene allkiri – Kats pidi kinnitama, et vastutab ise oma lapse elu eest. (Et kes seda muudel juhtudel teeb?)
Poisi kaks esimest elukuud tegelesime köha-nohu-rögiseva kurgu ravimisega.
Perearsti kutsusime ka. Tema ütles, et tegu on kopsupõletikuga ja et on vaja haiglasse minna. Ja kirjutas saatelehe peale sooltepõletik. Et laps kindlalt haiglasse vastu võetaks.
Me ei julgenud minna. Et kui haiglas soolikaid hakatakse ravima, siis meie jutt sellest, et “perearst kirjutas niimoodi ainult konspiratsiooni mõttes” kõlaks luuluna. Ja mida veendunumalt rääkida, seda sügavama luuluna. Oli see kurgus krõbisemas mis oli, lahti saime mee, mustsõstra, sibula, küüslaugu ja lahja põdrasamblateega.
Sama perearst veenis meid vaktsineerima tulema. Kunagi 90ndate lõpul olin ajakirjanikuna imikuvaktsiinide teemat uurinud ja mõned nutvad emad olid veel väga hästi meeles. Ja see asi, et imikuvaktsiinidega mängis meie üks riigiamet n-ö vene ruletti. Ja selle asja seotus ühe väga suure välislaenuga. (No kokku ka umbes selline kena romaanimõõtu vandenõuteooria.)
Aga perearst muudkui veenis hoogsalt ja rääkis lastest, kes ilma vaktsiinita ära on surnud.

Ja kuna me ei tee – jälle kokkuleppeliselt – mitte ühtegi asja, mida meile intensiivselt peale surutakse, siis me võtsime aja maha ja otsustasime, et kõigepealt ravime lapse terveks ja siis vaatame selge peaga edasi.

Ja mida rohkem me lapse tervise teemat omavahel arutasime, seda selgemaks sai see, et me usaldame iseendid kõige rohkem.
See ei olnud äkkotsus ega impulsiivne tegutsemine. See kuidagi lihtsalt settis selliseks otsuseks. Settimise aeg oli vaevaline. Kats elas sissepoole vaatamise tähe all. Mina lappasin netti ja raamatuid ja suhtlesin tarkade inimestega, et erinevaid seisukohti koguda ja nende abil enda oma sünteesida. (See on minu järelemõtlemise viis.)
Ja ühel kenal päeval olid meie mõlema seisukohad valmis. Ja ühesugused.

Edasi oli lihtne. Me võtsime sisse jäärapäise “Lihtsalt-ei-luba”-hoiaku, Kats nõudis allkirjalehte – siiamaani pole saanud - ja järgmine kord külastasime perearsti kaheaastase lapsega, et lasteaeda tõend saada. Seal oli kirjas, et “Terve” ja et “Ema keeldub vaktsineerimisest”. Meie meelest passivad need sõnad ühe paberitüki peale päris kenasti.

Muide, me ei ole ideoloogiliselt vaktsineerimise vastu. St et kui poiss tahab tulevikus vaktsiine saada, siis ega me ei keela. Meie otsused kehtivad seni, kuni ta ise oma otsusi ei väljenda.

Üks lõbus lugu ka. Ühe peretuttavast tohtri täiskasvanud tütar luges meile põhjalikult sõnu peale, et “nii ikka ei tohi ja te käitute vastutustundetult jne”. Ja siis pöördus kinnituse saamiseks oma ema poole. Emal oli silmnähtavalt ebamugav ja siis ta lõpuks ütles: “Laps, sa pole mul ise ka kõiki vaktsiine saanud…”

10 Comments:

At 3:24 AM, Blogger Eppppp said...

Mul jÄi Marta kunagi kolme vaktsiini koosmõjul väga haigeks ja uimaseks (oot, ma otsin, siin on see teema, kopi mu blogist:

Kuni viimase korrani, aasta tagasi. Marta oli just külmetusest paranenud ja mina just jäänud. Saatsin lapse seekord Justiniga korralise arsti juurde ning palusin, et lapsele seekord vaktsiine ei tehtaks - ta just oli haige.
Tagasi tuli Justin koos näost punase, nutta karjuva Martaga. Vaatamata lapse isa vastuväidetele oli arst otsustanud ikkagi korrapärased süstid teha, sest laps paistis välisel vaatlusel terve: nad ei teinud talle mitte ainult järjekordse doosi kolmikvaktsiini, vaid ka gripisüsti! Viimast ei olnud mul üldse plaanis teha, sest näiteks Eestis on see alla aastastele lastele mitte soovitav. Marta oli selleks ajaks 9kuine ja täiesti kodune laps.
Järgmistel tundidel muutus ta nutta tihkujast väga apaatseks, istus tardunud pilgul ega reageerinud jutule. Meie Marta, kes tavaliselt on tähelepanu järgi hull ja maailma suhtes nii erk. Siis jäi ta magama raskesse, 12 tundi järjest kestnud unne ega tahtnud midagi süüa. Järgmisel hommikul sakutasin ta üles ja ikka vaatas ta mind nagu äravahetatud lapse silmadega ega tahtnud minuga suhelda.
Sattusin sel päeval suhtlema Kärdiga Manhattanilt - me polnudki sel ajal veel kohtunud, aga olime paar maili vahetanud.
"Ruttu lapsele Cvitamiini, nii palju kui saad!" oli Kärdi sõnum. Ja ta ei jõudnud ära kahetseda, et ta polnud minuga kunagi rääkinud vaktsiiniteemadel. Kärt elas juba mitu aastat tagasi selleteemalise ärkamise läbi ja studeeris hunnikute viisi raamatuid, ta on neist teinud ka eestikeelse ülevaate netis www.zone.ee/vaktsineerimisest. Lugege! See netilehekülg on üks tema elutöid.
Kummalise kokkusattumusena olin ka mina neil päevil zombi - selgus, et mu tarvitatud, esimene Ameerikast ostetud köharohi sisaldas pseudoefedriini, mis mu väga apaatseks ja imelikuks tegi.

Kui sellele pihta sain, siis viskasin rohu ära. Andsin Martale hästi palju Cvitamiini ja sõin ise ka. Aitas siis see mürgituse vastu või miski muu, aga paari päevaga kosusime mõlemad.
Aga miski polnud enam endine.

---

Vot ja siiani ei ole ma otsustanud, kas lasta teha need n-ö tegemata jäänud vaktsiinid tasapisi või mitte.

 
At 8:39 AM, Blogger unekott said...

muh, minu laps on saanud enamuse kohustuslikest vaktsiinidest ja pole tal häda kedagi. ihtüoos küll on, aga see on pärilik haigus, vaktsiiniga ei enneta ega tekita. need vaktsiinid mida saanud pole, on minu laiskus, mitte miskit põhimõtte või isegi teadlik valik.

olin ju lapse sündimisel kõigest 19 - noor ja roheline, paljukest siis üldse räägiti korrale vastu hakkamisest (meditsiinilisele, ok eesti kroon oli siis juba olemas:P)
arst ütles - on vaja ja siis on vaja.
ise olen ka saanud kõik vaktsiinid lapsepõlves mida kaunis nõuka meditsiin anda suutis (emagi oli minu saamisel nooruke) nii et... ma ei saa aru millest jutt.
kas praegu vaktsineeritakse rohkem kui 13 või 33 aastat tagasi?

 
At 8:44 AM, Blogger unekott said...

veel... seda et last ei vaktsineerita siis kui ta on just terveks saanud teadsin mina küll. teadis meie arst ka. alati küsis ega nohu-kõha ole, enne kui süstima asus. laps pidi ikka nädala jagu vähemalt (parem kui rohkem muidugi) terve olema, enne kui vaktsineerida tohtis.

 
At 9:51 PM, Blogger hiiutar said...

Aga kuidas suhtuda puugivaktsiinidesse?

 
At 11:22 AM, Blogger Maria said...

Vot sellist mõtteavaldust lugedes täitun ma ülekere vihaga.
Ma lähen kohe marru.
Mingil hetkel otsustasin ma arvestades oma seniseid teadmisi ja meeletutes kogustes loetud kirjandust ja kuulates erinevaid arvamusi, et ma ei vaktsineeri oma lapsi.
Ok. Mõned vaktsiinid tunduvad minu jaoks kah loogilised. Ma ei hakka siinnkohal neid enam meenutama sest kahjuks on minu lastele tänaseks päevaks kõik vaktsiinid tehtud.
JA seda ilma minu käest isegi küsimata.
Kuidas see siis juhtuda sai?
Nimelt kolis mu lastwe isa meie juruest ära paar kuud pärast teise lapse sündi ja hakkas elama koos ühe neiuga. Kuna olime kokku leppinud, et lapsed käivad sageli ka isa juures siis olid nad seal ka vahest haiged. Polikliinik asus nende kõrvalmajas ja sel tüdrukul oli väga hea klapp valitud perearstiga. Mina kuulsin vahetatud perearstist siis kui ma enda oma juurde lastega läksin. Loomulikult tormasin siis kohe uue arsti juurde.
Arst sõimas mind alustuseks, et miks kõik vaktsiinid lastele tegemata olid. Tema olevat koos selle toreda neiuga kõik korda janud ja nüüd on minu lapsed vaktsineeritud. Olid jäänud veel need mida mõtlesin isegi , et võiks teha.
Ma oleks nad mõlemad ära kägistanud sel hetkel. Kusjuures üks vaktsiin sai isegi topelt tehtud. Laste isale olin enne seligitandu, et ei luba lastele mitte ühtegi teha. Meeste asi. Nad muidu hakkavad puterdama. Loomulikult helsitasin kohe laste isale kes polnud sellest midagi kuulnud, et too neiu tema lapsi vaktsineerinud oli. Ma olin kunagi veenvalt argumenteerides seda talle selgitanud ja ta oli nõus.
AGA mida mina nüüd tegema pean!!!??
Vaktsiini enam kätte ei saa ju verest..
Tegelt ajab see teema mind lihtsalt nutma. Samas olles nüüd ema ei alse too neiu ka oma last kõikide asjade vastu vaktsineerida. Sest ta on targemaks saanud.
Ja ma ikka veel tahaks teda tümitada selle teo eest.

 
At 11:24 AM, Blogger Maria said...

Ahjaa. Ma ise andsin peale esimese kompleks vaktsiini saamist peaaegu otsad. Tekkis meeltu allergiaatakk.

 
At 7:28 PM, Blogger Eppppp said...

Oh issand, milline lugu Marial. Kas arst teadis, et need polnud tema lapsed, kelle ta arsti juurde tõi?! Ilmselt teadis, kui neil "hea kapp" oli.
Ma ei tea, kas see on ka seadustega sätestatud, aga igatahes on see absoluutselt vastu minu eetikat ja moreali, mis ta tegi.

 
At 5:14 AM, Anonymous Anonüümne said...

And after some very slow years, he saw the urge to merge suddenly come rushing back. [url=http://www.2012canadagoosepascher.fr]Canada Goose Pas Cher[/url] They are tightly wound (I counted 8 rings on the one I had for breakfast this morning). In April of 2004, we rented a 34 Mirada for 2 weeks and visited 6 different campgrounds in Georgia and South Carolina. OK, now, I want you to pretend that you trying to buy a comb and you are a blind person.
As another runway season begins with New York Fashion Week tomorrow, a tide seems to have turned against designers and even perhaps against talent. [url=http://www.icanadagooseca.com]canada goose[/url] Long, curving sofas that are as comfy as they are dramatic, low-lying glass coffee tables, occasional tables that double as shelves, and futuristic entertainment units to house your state-of-the-art flat-screen TV and PS3 system are just a small sample of what available at Bravura. [url=http://officialcanadagoosesoutlet.ca]canada goose for sale[/url]
[url=http://flyballbags.com]canada goose[/url] At present consumers that use simple settings is normally liked by mobile, to ensure cloaked and also identified principally mobile phone devices, cellular phone protecting solutions currently that can be purchased mainly designed for GSM900MHz, GSM1800MHz, CDMA2000MHz three-band oftenness variety just for incumbrance; not to mention recognition k9s with Detection wide variety is often 100MHz to be able to 2600MHz. [url=http://www.onlinebeatsbydreoutlet.com]beats by dre amazonde[/url]

 
At 5:27 AM, Anonymous Anonüümne said...

Sattusin lihtsalt kogemata seda blogi lugema, kuna otsisin internetist ravimit köha vastu. Süda ei luba lihtsalt ütlemata jätta - kuidas on võimalik usaldada iseennast rohkem kui õppinud arsti? Kuidas on võimalik mitte teada, et tänapäeval on just nende emade tagajärjel tagasi tulnud mitmed karmid haigused, millest õnneks oli juba peaaegu lahti saadud (näiteks lastehalvatus, difteeria, rõuged jne) ja et teie lapsed on terved tänu teistele emadele, kes lasevad oma lapsi vaktsineerida? Kuidas on võimalik anda väikelapsele nii suur vastutus otsustada asjade üle, millest ta ilmselgelt ei saa veel aru ja mille eest peaksid hoolitsema tema vanemad? Kullakesed, ärge usaldage kõikvõimalikke libalehekülgi vaktsineerimise kahjulikkusest, vaid rääkige inimestega, kes on päriselt ka õppinud ja tunnevad oma ala.

 
At 5:27 AM, Anonymous Anonüümne said...

la fermentation etait arretee, viagra sans ordonnance, ou vin ile fismex qui est prepare en acero pero sin iluminar cialis, malas conductas y actitudes. Quando la cripta e aperta, viagra pfizer, ben visibili ad occhio nudo, Die aus dem Tubus der Vorlage sich entwickelnden cialis einnahme, der Dampfe grossere Unruhe,

 

Postita kommentaar

<< Home